sport

Paralympisch wielrenkampioen Alyda Norbruis

Alyda Norbruis was actief als Nederlandse wielrenster. Als Paralympisch kampioen heeft ze vijf paralympische medailles behaald: zilver in London 2012, tweemaal goud en eenmaal brons in Rio 2016 en zilver in Tokyo2021. Helaas zit haar topsportcarrière er nu op. Alyda is in 1989 drie maanden te vroeg geboren en heeft na haar geboorte een hersenbloeding opgelopen. Hierdoor is ze aan de linkerzijde spastisch en deels verlamd. “Mijn motoriek wordt niet goed aangestuurd door de hersenen”, vertelt Alyda. “Op cognitief gebied heb ik ook de nodige schade en dat geeft extra uitdagingen mee in dit leven.”

Alyda Norbruis

Gek op sport

Vanaf kleins af aan was Alyda altijd al erg sportief. “Ik had altijd de droom om het hoogste van het hoogste te behalen”, vertelt Alyda trots. “Optreden in een oranje tenue leek mij fantastisch, maar ik had nog geen weet van de Paralympische Spelen.” Via de mytylschool kwam ik in aanraking met topsport. Ik begon met skiën en werd uiteindelijk ook geplaatst in het Nederlandse Skiteam.” Hier ontstond de Paralympische droom en kwam het optreden in een oranje tenue voor Alyda in zicht.

“Skiën bleek alleen niet de plek”, vertelt Alyda. “Uiteindelijk vond ik mijn geluk op de fiets en wist ik in 2011 een plek te bemachtigen in het Nederlandse team. Ik bleek talent te hebben en kon weer aan de Paralympische droom denken, maar dan op de fiets.” Een jaar later plaatste Alyda zich al voor de Spelen van Londen 2012. Na een mooi succes heeft ze mogen proeven aan de paralympische droom en dit smaakte zeker naar meer.

Benieuwd of jouw project bij ons past?

Wil jij je inzetten voor kinderen met een beperking en heb je een goed idee voor een project waar je financiële ondersteuning bij nodig hebt? Doe de quickscan om te kijken we of bij elkaar passen.

Op zoek naar sponsoren

Als paralympische topsporter red je het vaak niet met je eigen financiële middelen. Je krijgt van het NOC*NSF wel betaald, maar dat kun je zien als een normaal salaris. Dat was niet genoeg en daarom waren er sponsoren nodig om Alyda te faciliteren in het uitoefenen van de paralympische sport. Voor alles is namelijk geld nodig uit eigen zak. Er is toen een stichting voor haar opgezet door Froukje Tilstra en andere mensen om haar heen. “Zij is tot op heden een grote spil in mijn leven geweest en heeft er toen der tijd ook voor gezorgd dat ik in het Nederlandse skiteam terecht kwam. Ze heeft bijgedragen aan mijn succes.”

Froukje zorgde ook voor het contact met het Cornelia-Fonds. “Vroeger ben ik zelf leerling geweest op School Lyndensteyn en ben toen al in aanraking gekomen met het gedachtegoed  van Cornelia en haar hele geschiedenis. Elk jaar vierden we haar verjaardag op Cornelia-dag. Ik vind het heel mooi dat onze wegen elkaar weer gekruist hebben en dat zij mij hebben ondersteund in mijn Paralympisch succes.” Het was voor Alyda heel prettig om het Cornelia-Fonds als sponsor te hebben. Ze ondersteunden haar, maar vroegen nooit om een wederdienst. Alyda kon zich volledig op de sport richten, want ze kreeg alle ruimte van het Cornelia-Fonds. “Er waren geen verwachtingen, tegenprestaties of stress daarvan. Ze creëerden een setting waarin ik kon doen wat ik moest doen. Dat ik mooie resultaten boekte was eigenlijk al genoeg voor het Cornelia-Fonds,” vertelt Alyda trots.

Op zoek naar haarzelf als Alyda Norbruis

“Het topsporten is nu van de baan”, vertelt Alyda. “Vanuit een medisch perspectief moest ik noodgedwongen ophouden met wielrennen. Dat is heel jammer, maar ik ben heel blij dat ik mijn Paralympische droom heb behaald. Mede dankzij het Cornelia-Fonds.” Nu haar carrière als topsporter voorbij is, is Alyda op zoek naar wie ze is zonder topsporter te zijn. Ze geeft nog wel lezingen en mag graag haar levenslessen meegeven aan het publiek. “Je moet altijd blijven geloven in jezelf, je kan namelijk veel meer dan je denkt. Ik zeg ook wel eens: ‘overwinningen zijn mooi, maar de mooiste overwinning is die op mijzelf’. Het zijn niet de medailles die ik heb behaald of de andere materiele dingen, maar het zijn de routes die ik in dit leven heb bewandeld, zowel in de sport als privé. Op die routes heb ik dingen gewonnen en overwonnen.” Tot slot sluit Alyda haar lezingen vaak af met de les: ‘Kom allemaal in beweging, in de breedste zin van het woord, het leven is namelijk veel te mooi om stil te blijven zitten’.”

Meer weten over Alyda Norbruis? Neem een kijkje op haar website: www.alydanorbruis.nl

2016-09-10 11:22:27 RIO DE JANEIRO - Alyda Norbruis wint goud in een nieuw wereldrecord tijdens de finale 500 meter tijdrit C1-3 baanwielrennen op de Paralympische Spelen in Rio. ANP HENK JAN DIJKS

“Een uitmuntend resultaat van Alyda, heel knap!”

Hoi! Ik ben Cornelia en ik ben heel trots op Alyda. Ze heeft een fantastisch resultaat neergezet, heel fijn dat wij daar aan konden bijdragen. We zijn het eens met haar wijze les: “Kom in beweging, het leven is veel te mooi om stil te blijven zitten”.