sport

Frame Schaatsen: samen sporten op het ijs.

“Op zondagochtend is het één groot feest op het ijs in Thialf”, vertelt Douwe de Vries van de Sven Kramer Academy. Douwe de Vries is voormalig langebaan- en marathonschaatser en runt nu samen met Sven Kramer de Sven Kramer Academy. “We hebben op zondagochtend heel Thialf tot onze beschikking en de hal is vol met ouders, kinderen en frameschaatsers. Het is echt heel leuk om te zien en fijn dat dit zo gerealiseerd kan worden in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind.”

Stichting het Gehandicapte Kind en de Sven Kramer Academy (SKA) sloegen de handen in één om het schaatsen voor iedereen beschikbaar te maken. SKA heeft als doelstelling om alle kinderen voor hun 12e op het ijs te krijgen. “Dat gevoel van ijs, dat moeten ze eens hebben ervaren”, vertelt Douwe de Vries. Stichting het Gehandicapte Kind heeft een soort gelijke doelstelling, namelijk dat kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen sporten, spelen en leren. “Ik hoorde de doelstelling van SKA en toen wist ik dat ik met hen in contact wilde komen”, vertelt Inge Vos, Programmamanager Samen Sporten van Stichting het Gehandicapte Kind. “Wij willen dat kinderen met een handicap mee kunnen doen in de samenleving en dat kinderen met en zonder beperking samen kunnen sporten. Niet voor eenmalig of het proberen/ervaren, maar echt duurzaam wekelijks de sportlessen volgen, zoals je anders ook zou doen als je op een sport zit.”

Frame Schaatsen | Sven Kramer Academy

Foto’s: Stichting het Gehandicapte Kind – Stephan Tellier

Schaatsen met een frame

Schaatsen is een belangrijke activiteit voor kinderen met én zonder beperking. Het is een unieke activiteit, die veel meer in zich heeft dan alleen het bewegen. “In de winter van 2021 werden we getrakteerd op een prachtige wereld met veel ijs”, vertelt Inge. “We konden volop schaatsen in de natuur en genieten van koek-en-zopie. Iedereen maakte veel plezier, maar de kinderen met een handicap stonden aan de kant te kijken. Dat is heel verdrietig. Dat was voor ons het moment om met Stichting het Gehandicapte Kind de nieuwe sport Fame Schaatsen te starten.

Dankzij het schaatsframe, een aangepast sporthulpmiddel, ervaren kinderen met een handicap ook hét schaatsgevoel en de snelheid daarvan. “Het ijs en de ijzers die onder het schaatsframe zitten, zorgen voor weinig weerstand en met een beetje kracht voel je de wind door je haren en maak je snelheid”, vertelt Douwe. “De frameschaatsers hebben hetzelfde lessenplan als de schaatsers zonder schaatsframe. We doen oefeningen en estafettes. We willen elk kind uitdagen, dus we kijken vooral naar niveau en passen de oefeningen daar op aan. Het belangrijkste is dat ze de lessen samen doen en elkaar hier op het ijs ontmoeten.”

Benieuwd of jouw project bij ons past?

Wil jij je inzetten voor kinderen met een beperking en heb je een goed idee voor een project waar je financiële ondersteuning bij nodig hebt? Doe de quickscan om te kijken we of bij elkaar passen.

Duurzame partner

“Frame Schaatsen brengt wel de nodige aanpassingen met zich mee”, legt Douwe uit. “We hebben meer oppervlakte ijs nodig, omdat een schaatsframe groter is dan iemand die zonder frame schaatst. Maar we hebben ook extra hulp en begeleiding nodig. Per twee kinderen hebben we een begeleider die kijkt naar wat iemand, als individu, nodig heeft. In het afgelopen jaar hebben we een pilot gedraaid en daar zijn we erg positief over, dus komend seizoen gaan we door.” Inge vertelt: “We hebben een mooie duurzame partner in het Cornelia-Fonds gevonden. We zijn heel blij met hun financiële steun en dat onze doelstellingen allemaal zo goed bij elkaar passen is fantastisch. Samen werken we aan hetzelfde doel.” Frame Schaatsen als sport op de kaart zetten is iets waar Inge en Douwe zich beide met veel energie voor inzetten. Douwe vertelt: “Het zou fantastisch zijn als we een NK Frame Schaatsen kunnen organiseren of misschien moeten we het wel introduceren als paralympische schaatssport. Dat is er namelijk nog niet.”

Frame Schaatsen

“Het is fantastisch om te zien dat alle kinderen zo samen kunnen schaatsen.”

Hoi! Ik ben Cornelia en het doet mij goed dat op deze manier kinderen met en zonder beperking samen kunnen schaatsen. Er spat heel veel plezier van de foto’s! Heb je een vraag over het frame schaatsen? Neem eens een kijkje op de website van de Sven Kramer Academy