hulpmiddelen

Een rolstoelbus voor Bram

Ergo Actief is een praktijk voor kinderergotherapie in Heerenveen. Ergotherapie is gericht op het zo goed en makkelijk mogelijk te participeren in de maatschappij. “Dit kan zijn om de cliënt zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren of om het de ouders van ernstig beperkte kinderen het zo makkelijk mogelijk te maken”, vertelt Karin Murk, mede-eigenaar van Ergo Actief. Karin begon in 2001 met Ergo Actief, ondertussen werken ze met een team van zes mensen aan de gezamenlijke doelstelling. 

“Ons doel is om iedereen te kunnen laten participeren in de maatschappij, dit doen we door de handelingsmogelijkheden van het kind en zijn familie te vergroten. Met de fiets kom je namelijk niet zo ver”, legt Karin uit. “De ernstig meervoudige beperkte kinderen en hun gezin hebben veel hulpmiddelen nodig, denk aan een rolstoelbus, een driewielfiets of een communicatieapparaat. Wij helpen bij al deze praktische vragen waar je tegenaan kan lopen met kinderen met een beperking. We zijn en soort tussenpersoon tussen de ouders, gemeente of verzekeraar.”

Rolstoelbus | Ergo Actief

In februari 2022 hebben Bram en zijn ouders Bert en Tessa door o.a. een grote financiële bijdrage van het Cornelia-Fonds een prachtige rolstoelbus in gebruik kunnen nemen.  “Bram is ontzettend blij met de rolstoelbus”, vertelt Tessa. Als we via de voordeur naar buiten gaan, dan rolt Bram meteen naar de bus toe. Hij zet zich daar op de rem en dan wil hij met de bus weg. Het is voor mij altijd weer een hele klus om hem verder te straat in te rollen om te gaan wandelen,” lacht Tessa.

Bert en Tessa hadden eerst een gewone auto waarin ze met Bram en zijn broertje Hugo op pad gingen. “Hij had eerst nog een kleinere rolstoel, die deden we dan in de kofferbak. Bram zat dan in een aangepast autostoeltje”, legt Bert uit. “De rolstoelbus kwam eigenlijk precies op tijd, want het werd nu wel erg zwaar om Bram in de auto te tillen. We hebben ons er eerst goed mee gered, maar nu zijn we erg blij met de bus!”

De financiële vergoeding is heel erg belangrijk, anders hadden Bert en Tessa dit niet kunnen doen. “De kosten voor een rolstoelbus gaan al snel naar de 30 tot 40 duizend euro of meer nu de prijzen zo hard stijgen”, legt Karin uit. “Het zijn behoorlijke bedragen die niet iedereen zomaar kan doen en daarbij moet je ook nog rekening houden met vele regels en wetten. De gemeente wil graag twee of drie offertes ontvangen voor de aanpassing van de bus, die wordt dan vaak wel vergoed. De bus niet en daarom helpen wij altijd bij de ‘sprokkelactie’. Wij en de gezinnen die we helpen zijn altijd erg dankbaar voor de bijdrage van het Cornelia-Fonds.”

Benieuwd of jouw project bij ons past?

Wil jij je inzetten voor kinderen met een beperking en heb je een goed idee voor een project waar je financiële ondersteuning bij nodig hebt? Doe de quickscan om te kijken we of bij elkaar passen.

“Heel tof dat de familie van Bram nu weer lekker met elkaar op vakantie kan door de nieuwe rolstoelbus.”

Hoi! Ik ben Cornelia en ik ben trots op het feit dat we een financiële bijdrage konden leveren aan Bram en zijn ouders. Hierdoor konden zij wél een bus kopen en hebben zo weer een stukje vrijheid terug gekregen.